LOFOTEN ADALARI FOTOGRAF TURU 2020
Karlı zirveler, doğanın özenle dokuduğu renkli fiyordlar, kuzey ışıklarının aydınlattığı uzun geceler, rengarenk balıkçı barınakları, Atlantik Okyanusu’nun uzantısı “Norveç Denizi’nin” şekillendirdiği uzun kumsallar, kuvvetli gelgitler, olağanüstü güzellikte adalar, adaları birleştiren uzun köprüler, Norveç karakteristik ev tipi tarzında inşa edilmiş köyler… Bir kaç kelime ile özetleyebileceğimiz, Norveç fotograf turumuzun içeriği…
Lofoten adaları, 68 ve 69’uncu paralellerin arasında 7 muhteşem adadan oluşan ve Arktik kuşağın kuzeyinde olması sebebiyle, hem soğuk hem de az nüfusu olan bir bölge. Buzulların erimesi ve gelgitler sebebiyle oluşan fiyortlar ve onları kuşatan, gökyüzüne adeta kalemle çizilmişcesine uzanan sarp ve dik yamaçlar ve tepeler, bunların denizle buluştuğu kıyılarda kurulan geleneksel balıkçı köyleri bu bölgenin genel coğrafi yapısını oluşturuyor.
Kış aylarında güneşin fazla yükselmemesi sebebiyle oluşan yumuşak ve sıcak ışık, geceleri ise, doğanın elverdiği durumlarda şahit olacağımız kuzey ışıkları, bu bölgeyi en güzel haliyle fotoğraflamamız için bize imkan verecek. Lofoten yarımadası’nın, Gulfstream sıcak su akıntısının etki alanı içinde olması sebebiyle, bu bölge gün içinde bile çok hızlı değişen bir iklim yapısına sahip. Bu da zaman zaman olumsuz olabileceği kadar, bazen de olağanüstü güzellikte manzaralarla karşılaşılmasına olanak verecektir.
Seyahatimiz İST-OSLO ve OSLO-NARVİK(EVENES) uçuşları ile başlıyor. Havaalanından aracımız ile, ilk konaklama noktamıza hareket ediyoruz. Varış saatimizde hava kararmış olacak. Bu sebeple, eğer hava uygun olursa, ilk gecemizden itibaren kuzey ışıklarını görmeyi ve fotoğraflamayı umut ediyoruz.
Norveç’teki ikinci günümüze erken başlayacağız. Önümüzde, harika manzaralarla karşılaşacağımız bir yolculuk bizi bekliyor olacak. Varış noktamız Ramberg kasabası. Ancak yol boyunca, hava durumunun el verdiği ölçüde, karşılaşacağımız harika manzaralar karşısında kayıtsız kalmadan, bütün güzellikleri fotoğraflayacağız.
Önümüzdeki 7 gün boyunca konaklayacağımız evimize vardıktan sonra, günün değerlendirmesini yapıp kendimize kısa bir dinlenme zamanı ayırıyoruz. Hava şartlarının, gece boyunca takipçisi olacağımız kuzey ışıklarına müsait olması tek dileğimiz. Bu bölgede bulunduğumuz zaman zarfında gündüz ve gece, Lofoten adalarının en güzel plajlarını, fiyordlarını, köylerini fotoğraflayacağız. Haukland, Uttakleiv, Ramberg, Flakstad, Reine, Hamnoy, Sakrisoy, A, Nusfjord, Unstad, Vareid, Skagsanden bunlardan bazıları. Bu noktaların gezi programı, daha önce de belirttiğimiz gibi, hava durumu öncelikli olacağı için, o anki şartlar gözönünde bulundurularak seçilecektir.
Dinlenme zamanlarımızda, fotoğraflarımızdan bir veya birkaçını, ham halinden sunuma hazır hale gelene kadarki ( editing veya post processing olarak bilinen) işlenme sürecini öğreneceğiz. Bu süreçte, Adobe Lightroom ve Adobe Photoshop programlarını kullanacağız.
8’nci gün, konaklayacağımız son evimize ulaşmak üzere erkenden yola çıkıyoruz. Doğanın özenle işlediği fiyordların arasından geçerken, farklı noktaları tekrar fotoğraflama imkanı bulacağız ve o anlarda, eminim ki kafanızda “buraya en kısa zamanda tekrar gelmeliyim” fikri oluşacaktır.
9’uncu gün sabahı, havaalanına çok yakın bir noktada bulunan evimizden hareket ediyoruz. Artık, fotoğraf dolu bir turun sonundayız ve uçuşumuz saat 06:30’da. Programımız Narvik – Evenes havaalanında sona eriyor.
TUR DETAYLARI
Tur Tarihi : 25 Ocak – 02 Şubat 2020
Fiyata dahil olanlar : Bölge rehberliği ve fotograf danışmanlığı, konaklama (Norveç’in meşhur balıkçı köylerinde ve içinde her türlü konforu, ısıtması, banyosu, mutfağı, wi-fi bulunan evlerde veya balıkçı klübelerinde olacaktır. Her odada odanın durumuna göre ranza veya tekli yataklar ya da çift kişilik yataklarda kalınacaktır), yurtdışı havaalanı transferleri, program dahilinde fotograf çekimi yapılacak yerlere ulaşım.
Fiyata dahil olmayanlar : Tüm yiyecek ve içecekler, yurtdışı çıkış harcı, fazla bagaj ücreti, vize ücreti, İstanbul – Oslo – Narvik gidiş – dönüş uçak biletleri, kişisel zorunlu sağlık ve seyahat sigortası
YANIMA NELER ALMALIYIM ?
Fotoğraf Malzemesi :
Tercihen DSLR ya da aynasız fotograf makinası
Ağırlıklı olarak manzara fotografı çekeceğimiz için mümkün olduğunca geniş açılı lensler 16-35mm, 14-24mm gibi. Ayrıca geceleri hava şartları uygun olursa kuzey ışıklarını da çekeceğimizi düşünerek, bu geniş açılı lenslerimizin açık diyaframlı (en az 2.8) olmasına da dikkat etmeliyiz. Geniş açı haricinde 70-200mm, 70-300mm gibi tele lenslerinizi de getirmenizde fayda olabilir, çok daha az kullanılacaktır ama gerekli olacağı yerler olabilir.
Sağlam bir tripod
Uzaktan kumanda (kablolu veya kablosuz), manzara fotografçılığına uygun filtreler (ND, dereceli ND, polarize), yedek batarya, yedek hafıza kartları
Kıyafet :
Katman yöntemiyle giyinmekte fayda var, yani kalın tek bir parça değil de, ince katmanlardan oluşan birkaç parça. Böylelikle hareket esnasında sıcak geldiğinde kolaylıkla bir katmanı çıkartabilesiniz.
Termal içlikler, termal çoraplar, polar üst ve sugeçirmeyen bir mont, şapka, eldiven, boyunluk koruyucu, su geçirmeyen pantalon, su geçirmeyen bot
ÖNEMLİ BİLGİ
Norveç’in kuzeyinde ve arktik bölgede bulunan Lofoten adaları, hem Gulfstream akıntısı, hem de arktik hava koşulları etkisi altında olduğu için, hava durumu son derece değişken ve tahmin edilemez seviyededir. Bu sebeple, gezilecek fotoğraf noktaları sıralamasında bu şartlara bağlı değişiklikler olabilir. ♦